Az "Ünnepek, szokások, kultúra" rendezvénysorozat 4.előadására került sor a múlt héten, ami egyúttal a tanév utolsó előadása. A téma május havához jól illeszkedően, a szerelem volt, Dr. S.Nagy Katalin professzor asszony tolmácsolásában.
Ez a téma összetett és nagyon bonyolult kérdéseket feszeget, hiszen a szerelem fogalmát a különböző kultúrákban és társadalmi közegekben eltérő módokon határozták meg.
Ebben az előadásban a szerelem, mint érzés került előtérbe, az előadó a művészettörténész szemével láttatja meg az érzelmek kifejezését.
A szerelem jelentőségéről sok-sok műalkotás szól, jó néhányat magunk is megcsodálhatunk a vetített képeken, mint például Rodin szobrait, Gulácsy Lajos, Szinyei Merse Pál, Chagal, Botticelli, Rembrandt, Renoir, Rubens festményeit.
Az est második felében kötetlen beszélgetés vette kezdetét és megkóstolhattuk a varázskonyha újabb alkotásait, mint például a köményes szíveket, csokis szív alakú sütiket, csokis,gyömbéres süteményt.

{phocagallery view=category|categoryid=17|limitstart=0|limitcount=5|pluginlink=1|imageordering=9}

A múlt héten az "Ünnepek,szokások, kultúra" rendezvénysorozat 3. előadására került sor Dr. S. Nagy Katalin professzor asszony tolmácsolásában, az előadás az "Április bolondja" címet kapta.
A népszokás szerint az, akit április elsején rászednek, a bolondját járatják vele. Ez a rászedett személy az április bolondja. Szinte minden országban elterjedt szokás, az eredete pontosan nem tisztázott. Egyik magyarázat szerint kelta népszokás volt, hogy április kezdetén vidám, bohókás tavaszi ünnepet ültek. Más magyarázat szerint, IX. Károly francia király egyik rendeletéből ered, miszerint 1564-ben az új esztendőt április elsejéről, január elsejére tétette. Az akkor szokásban lévő újévi ajándékozás megmaradt, de a rendelet után április elsején csak bolondos ajándékokat adtak egymásnak az emberek.
De összefüggést találunk az áprilisra jellemző szeszélyes időjárás-változásokkal is, amitől szinte megbolondulnak az emberek.
Az április elsejei tréfáknak se szeri, se száma, ezen a napon mindenki érti a bolondos tréfálkozást, ami lehet egyszerű viccelődés vagy alaposan megtervezett és kidolgozott beugratás is.
Most pedig álljon itt néhány példa arra, hogy mi mindent vagyunk képesek kitalálni egy jó kis áprilisi tréfa kedvéért, például, szaladjunk el a boltba reszelőzsírért, szárított hóért, tarhonyamagért vagy hozzunk egyenes kampót, kanyarfúrót, ködvágó kést, szúnyoghájat.
Természetesen ezen az estén is teret kaptak a varázskonyha által elkészített, az alkalomhoz jól illeszkedő ételek. A kínálatban megtalálható volt a szezámmagos fasírtgolyó, paprikás fasírtrolád, sajttal töltött fasírt, mandulás olívabogyóval töltött fasírtrolád, sajtos pogácsa, medvehagymás pogácsa, túrós, juhtúrós és a magos pogácsa is. Édes süteményként lekvárral töltött linzer került az asztalra.

{phocagallery view=category|categoryid=16|limitstart=0|limitcount=5|pluginlink=1|imageordering=9}

A tavalyi évben megkezdett hagyományt folytatva, csütörtökön este az "Ünnepek,szokások és kultúra" rendezvény sorozat 2. előadását hallgathattuk meg Dr.S.Nagy Katalin professzor asszony tolmácsolásában. A húsvéti ünnepről szóló előadásában átfogóan beszélt arról, hogy húsvétkor ünnepli a kereszténység Jézus Krisztus feltámadását. A húsvét a legrégibb keresztény ünnep és ezáltal a legjelentősebb is. A húsvét mozgó ünnep, március 21-e és április 25-e közé esik,előkészülete a 40 napig tartó nagyböjt, ami Jézus 40 napos kínszenvedésére utal. A húsvéthoz kapcsolódóan számos szokás alakult ki, ilyen a barka megjelenése, amely a természet megújulását jelképezi, ahogy véget ér a böjt,véget ér a tél is.
A húsvéti bárány Jézust jelképezi, máig kapcsolatba hozható azzal a közismert vallási tétellel, miszerint Jézus Krisztus áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért. A tojás a termékenység, a teremtés, az újjászületés legősibb jelképe, az évente megújuló természet élményének hatására a feltámadás és az örök élet szimbóluma. A népi hitvilágban a világ megszületésének jelképe. Az előadás, a vetített képekkel, nemcsak a történetet ismertette meg velünk, hanem számos kiváló festő művét is láthattuk, összekapcsolva a művészettörténeti vonallal is.
A kulturális élvezet után, gasztronómiai élvezettel folytatódott az este, mégpedig a húsvéti ételek kóstolójával, amit most is a varázskonyha készített erre az alkalomra. A sonka, a tojás, a kalács, a torma mind-mind kifejezetten húsvéti étkek és természetesen az édes sütemény sem hiányozhatott a kínálatból.
Megint egy jól sikerült estének örülhettünk, mely túl azon, hogy mesterien kapcsolódott össze az ünnep, a népi hagyományok, a történelem és a művészet, már előre vetíti a közelgő ünnep fényét.

{phocagallery view=category|categoryid=15|limitstart=0|limitcount=5|pluginlink=1|imageordering=9}

A történet 10 évvel ezelőtt indult, akkor született meg az ötlet, melynek nyomán létrejött hagyományteremtő jelleggel a kocamuri, a vizsgaidőszak lezárását ünnepelve. Ez egy hamisítatlan zalai disznóvágás, amelynek a megkoronázása az esti 7 fogásos disznótoros vacsora, amit az idén is a varázskonyha oszlopos tagjai készítettek el. A disznó feldolgozásában és a vacsora elkészítésében segítségünkre voltak már végzett hallgatóink is, akik évről-évre visszajárnak hozzánk, segítő kezet nyújtva e nemes feladathoz. A szorgos kezek nyomán 250 adagnyi étel készült el, volt toros káposzta, májas hurka, sült kolbász, pecsenye, rántott karaj, pörkölt, sült káposzta, tepertő. A vacsora után került sor a jubileumi torta felvágására, aztán következett a zenés-táncos mulatság hajnalig.
Büszkén mondhatjuk, hogy ismét egy nagyszerű, remekül sikerült rendezvényen vagyunk túl és persze már várjuk a következőt.

{phocagallery view=category|categoryid=14|limitstart=0|limitcount=5|pluginlink=1|imageordering=9}

Néhány héttel a répafesztivál után újabb nagy fába vágta fejszéjét varázskonyha csapatunk, beneveztünk az V. Országos Farsangi Fánkfesztiválra. Bár az ötlet nem tőlünk származott, némi rábeszéléssel hagytuk magunkat meggyőzni, hogy ott a helyünk.
Időt, fáradtságot nem kímélve készültünk a versenyre, hiszen nem könnyű eldönteni, hogy milyen fánkkülönlegességekkel szabad elindulni egy ilyen nagyszabású megmérettetésen. Végül 7 fajta fánkot választottunk ki, ezek próbasütése után 5 fajta fánkot neveztünk a versenyre, a különleges fánkok kategóriájába. Gyorsan eljött a nagy nap, egy keményen átdolgozott éjszaka és 2 órányi alvás után elindult maroknyi csapatunk a verseny helyszínére, ahol fáradtan, de annál lelkesebben, álltunk helyt egész nap. Amikor este 6 órakor már minden fánkunk elfogyott és az eredményhirdetésen meghallottuk a nevünket nem hittünk a fülünknek, és mégis, igen a MI csapatunk emlékérmet nyert! Leírhatatlan volt az örömünk, egyáltalán nem számítottunk rá, hogy első alkalommal sikerünk lehet, hiszen 36 csapat 59 fajta fánkkal indult.

Csapatunk a következő fánkokat készítette: kókuszos banánfánk csokoládéöntettel, mandulalikőrös, fahéjas fánk mandulás cseresznyelekvárral, rózsafánk áfonyahabbal, mazsolás túrófánk rumos baracklekvárral vagy eperdzsemmel, sajtkrémes fánk.

A kimerítő, de mégis kellemes nap végén eszünkbe jutottak Jókai Mór szavai "Csak az tudja, hogy meddig mentünk el, aki azt látta, hogy honnan indultunk el".

{phocagallery view=category|categoryid=13|limitstart=0|limitcount=5|pluginlink=1|imageordering=9}

Varázskonyha csapatunk az idén is részt vett, az immár 13.alkalommal megrendezett Miklósfai Répafőző Fesztiválon. A mostani megmérettetésre, hagyományos kategóriában, füstölt csülkös, húsos, babos, paradicsomos répát készítettünk, különleges kategóriában pedig répás sajttortát.
Az idei évben 18 versenyző, 25 fajta étellel nevezett e jeles eseményre, mint a zsűri elnöke elmondta, minden idők legerősebb mezőnye volt az idei. Végül egy oklevéllel gazdagodva tértünk haza, egyben tudatosodott bennünk, hogy a miklósfai asszonyok, sok évtizedes múltban gyökerező répafőző tudományát, egyenlőre nem tudjuk túlszárnyalni. Szerencsére a mi kis csapatunknak az összetartozás felemelő érzése sokkal fontosabb, mint az elért eredmény, a mindennapi, jól végzett munka öröme kárpótol bennünket.

{phocagallery view=category|categoryid=12|limitstart=0|limitcount=5|pluginlink=1|imageordering=9}

Az idei évben, részben rendhagyó volt a mikulásünnepség a kollégiumban. Most is, mint minden évben körbejárt a kollégium mikulása szaloncukorral kedveskedve minden itt lakó hallgatónknak. Este, különlegessé téve az ünnepet, Dr. S. Nagy Katalin professzor asszony előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Nagyon kellemes előadás keretében megtudhattuk, hogyan alakult ki a mikulás fogalma, van-e valós alapja a legendának, hogyan ünneplik a világ más tájain, más kultúrákban a mikulást. Az este második felét a kötetlen beszélgetés jellemezte, egyúttal megkóstolhattuk a varázskonyha által készített remek süteményeket, mint például a "stollen"-t, ami a németek közkedvelt és elmaradhatatlan karácsonyi süteménye, hiszen angolszász területeken nincs advent gyümölcskenyér nélkül. Német változata a stollen, melynek eredete az 1400-as évekig nyúlik vissza. Több száz fajta recept létezik, ezek többsége titkos családi recept, mely az idők során apáról fiúra szállt.
Ezenkívül még készült kókuszkocka, hogy a havat is megidézzük és mézeskalács is . A fenyőfa, harang, szívecske alakúra formázott mézeskalácsokat nagy -nagy ügyességgel és lelkesedéssel díszítették a varázskonyhás kollégistáink.
Ez a nagyon jól sikerült este már megidézte a közelgő ünnep szeretetteljes hangulatát, igazi lélekemelő este volt.

Dr. S. Nagy Katalin beszámoloját itt olvashatjátok

{phocagallery view=category|categoryid=11|limitstart=0|limitcount=5|pluginlink=1|imageordering=9}

2012.október 16-án, a kollégiumban megrendezésre került Oktopen-re a vacsorát a "varázskonyha" csapata készítette. Az idén, a már megszokott pörkölt helyett, zöldséges aprópecsenyét készítettünk, vacsoravendégeink nem kis örömére. Mivel egész délután folytak a vetélkedők és a sport programok, kellően éhes csapat várta a vacsorát és az illatos forralt bort.
Oldalunkra felkerül ez a recept is, jó szívvel ajánljuk kipróbálásra, akár otthon is, bográcsban készítve még finomabb ízhatást érhetünk el.

{phocagallery view=category|categoryid=8|limitstart=0|limitcount=5|pluginlink=1|imageordering=9}

Az idei évben a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán első alkalommal megrendezett Elsős napok nevű rendezvényen a varázskonyha készítette el a táborozók vacsoráját és reggelijét.

{phocagallery view=category|categoryid=4|limitstart=0|limitcount=5|pluginlink=1|imageordering=9}

A varázskonyha csapata nevezett a 12. Miklósfai Répafőző Fesztivál répafőző versenyére.
Főétel kategóriában egy hagyományos, füstölt csülökös babos répa levest, desszert kategóriában pedig egy Éva néni által megálmodott répástúrós lepényt készítettünk el.

{phocagallery view=category|categoryid=1|limitstart=0|limitcount=5|pluginlink=1|imageordering=9}

Az oldalt készítette és karbantartja az e-Planet